Geplaatst op Geef een reactie

Interview met de voorzitter

Een stichting met de naam “Luctor et Emergo” is dat bewust gekozen?
“Bewust gekozen, jazeker. De naamgeving komt uit de familiesfeer. Vroeger voer de fam. Schoonen met een klipper op de Zeeuwse wateren. Dit schip had deze naam. Als je hoort wat deze mensen hebben moeten doorstaan. Ook ten tijde van de watersnoodramp bijvoorbeeld. Dat moet enorm geweest zijn.”

Wat betekent “Luctor et Emergo”?
Het betekent, “worstel en kom boven.”

Is dat van toepassing op de stichting?
“Jazeker, de stichting is opgericht om het 100 jaar oude schip in de vaart te houden. Boven te houden dus. Maar dat is slechts een onderdeel van wat de stichting doet.”

Ja, ik zag dat jullie je inzetten voor kinderen die tussen wal en schip vallen?
Zeg je precies goed. In ons geval een mooie symboliek niet?
Wij bieden dagbesteding aan. Dagbesteding voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. Dat zijn kinderen die leerplichtig zijn maar toch niet naar school gaan.”

Maar ieder kind moet toch naar school? Hoe zit dat dan?
“Nou, weet je. Deze groep kinderen gaan, om diverse redenen niet naar school. Dat is niet altijd onwil maar wel vaak onmacht. Kinderen kunnen buiten de boot vallen door pesten, door een beperkt leervermogen of zelfs ook door een hoog IQ. Enfin, deze jongens en meisjes passen dan niet goed in het huidige aanbod van scholen.
Maar ook door andere problematieken gaan of kunnen kids niet naar school. Bijvoorbeeld door ziekte of problemen thuis.”

Hoe zit dat dan met de leerplicht?
“Ja, leerplicht blijft. en dat is maar goed ook. ieder kind heeft recht op onderwijs en moet zich kunnen ontwikkelen tot stabiele volwassenen.
Wij zijn geen vervanging voor het onderwijs en dus ook geen onderwijsinstelling. Wat wij bieden is de plek waar die gasten kunnen zijn wanneer ze een poosje of soms langer niet deelnemen aan het schoolsysteem. Dit gaat ook altijd in overleg met een leerplichtambtenaar enzo.”

Dus, een korte of wat langere periode komen ze dagelijks of enkele dagen per week aan boord. Dat is wel een feest. Dat wil ieder kind wel.
“Nou, een feest? kijk, aan boord is een fijne omgeving. aan de ene kant besloten en aan de andere kant de vrijheid van het water, de wind en ook soms lekker buiten zijn.
Er worden ook duidelijke afspraken gemaakt. Er is een duidelijke dagstructuur en als het even kan maken ze schoolwerk. ze helpen ook mee aan boord met allerlei klusjes.
Het is de geborgenheid aan boord, de structuur en het gevoel voor die gasten dat ze er toe doen.
Zelfredzaamheid en zelfvertrouwen vergroten is een van de doelen.”

Wat een prachtig initiatief. Wat is het uiteindelijke doel?
“Uiteindelijk gaat zo’n jongere weer naar school, naar een passende onderwijsplek of stage. Hier aan boord is maar tijdelijk. Wij proberen te voorkomen dat die jongelui in een isolement geraken, te coachen in zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen vanuit begrip en respect. We hebben toch met z’n allen de verantwoordelijkheid om kinderen die een extra steuntje in de rug nodig hebben te steunen en die springplank te bieden naar de toekomst.”

Zijn er meer van deze mooie initiatieven?
“Jawel, er zijn er meer. Zeker wanneer je verderop kijkt in den Lande. Ook hier in Hellevoetsluis zijn er hele mooie initiatieven. Maar in mijn optiek te weinig. De groep is groot. Wij willen met dit initiatief ook een bijdrage leveren en zijn uniek omdat we het op een historisch schip vormgeven.”

Ik zie kosten? krijgen jullie subsidie?
“Nee, wij krijgen geen enkele vorm van overheidssteun. We moeten het hebben van donateurs, sponsoren, de bijdragen voor dagopvang etc.
Wel zijn we een culturele ANBI stichting wat maakt dat het fiscaal aantrekkelijk is wanneer je ons steunt.”

Het zou van de overheid toch een mooi gebaar zijn jullie te steunen. Dergelijke initiatieven zijn zeldzaam.
“Haha, jaja, dat zou werkelijk fantastisch zijn en het zou het allemaal een stuk gemakkelijker maken maar weet je…Er zijn gelukkig veel mensen die de stichting steunen, we hebben een trouwe schare vrijwilligers die zich dagelijks inzetten dus we doen onze uiterste best.”

Hebben jullie last van de coronacrisis?
“Nou, ja en nee. Last van de crisis in die zin, dat ik het verschrikkelijk vind wat er gebeurd. Verschrikkelijk voor vele ondernemers die het moeilijk hebben. Er zijn veel mensen die zonder baan zitten en dan nog maar te zwijgen over de kinderen die lang niet naar school konden en ik hoop dat het komende schooljaar alle kinderen weer op school onderwijs kunnen volgen.”

Mooi dat je je zorgen maakt over die groepen, maar ik bedoel ook financieel voor de stichting?
“Ja,…Ja…tuurlijk.In die zin wel ja. Het is lastig en we verzinnen werkelijk van alles om de stichting financieel gezond te houden. Dat valt niet mee. Zeker houden we ons aan de RIVM regels. Dat is ook noodzakelijk hoor. Tegelijkertijd belemmerd het wel.
Ik heb vertrouwen dat het goed gaat, gelukkig heeft de stichting vele mensen aan zich gebonden met het hart op de goede plek die alles doen om dit neer te blijven zetten.”

Nog even het volgende hoor.
Jullie hebben ook enkele plaatsen voor mensen die moeten re-integreren. Hoe gaat dat?
“Dat zijn inderdaad enkele plaatsen voor mensen die vanuit een isolement weer aan het werk willen maar waarvoor de stap nog te groot is. Deze mensen werken hier mee in het kader van gewenning om straks de skills te hebben om door te stromen naar een reguliere baan.”

Hebben jullie zoveel klussen en werk elke dag?
“Haha, wat dacht je…vaar op een boot en werk je d…. Nee, we hebben doorlopend werk op de Luctor. Het is een historisch schip wat veel vraagt om onderhouden te worden. Verder is een sleepboot uit 1928 aan ons gelieerd die we aan het restaureren zijn.
Op dit moment zijn we zelf in het bezit van een houten schouw. Een platbodem die het nodige onderhoud en restauratie vraagt. En dan zetten we ons nog in voor wat geschiedschrijving etc..
Dus, op je vraag , heb je genoeg klussen ?  Altijd en divers.”

En dan is er ook nog tijd voor ontspanning.
“Tuurlijk. Iedereen doet hier, naar vermogen z’n best. Of dit nou de vrijwilliger is of de jongere die bezig is met z’n toekomst we hebben ook ontspanning nodig.”

Dus, dan springt de voorzitter het water in voor een potje waterpolo?

“Haha, nou, nee hoor…ik ben zelf niet zo van het zwemmen maar we gaan ook zeilen, kano varen, roeien enz….dat zijn de leuke dingen die erbij horen en nou net dat beetje extra geven toch?”

Naar mijn idee een stichting zolas ik ze zelden tegenkom. Mensen die zich onbaatzuchtig inzetten voor de medemens. Een warm nest, een springplank….hier wil je even opgevangen worden om de stap richting de toekomst te maken.
En de grote toegevoegde waarde is het schip/schepen de rustige en prachtige omgeving.
Ik zeg whaaw. Complimenten en veel succes.

Geplaatst op

Dolle Dries opent Schipperscafe

Nou mensen… “Dolle Dries” Dries van der Velden opende vandaag op passende wijze het Schipperscafé van de stichting.
De uren daarna werden natuurlijk enorm gezellig. De verhalen van weleer werden verteld en de toekomst besproken. Daarna schoven nog diverse vrienden en bekenden aan. Dit is nou precies zoals de stichting bedoeld is. Even je plek vinden, je thuis voelen, je verhaal kunnen vertellen en gehoord worden zonder oordeel en met respect.
Ennn… “WEL GELACHEN HOOR..”
We zoeken nog steeds naar sponsoren en donateurs om het schipperscafé verder af te ronden! We zijn op de helft van de benodigde middelen.

Geplaatst op

Nieuw! T-shirts van Dolle Dries

Het “WEL GELACHEN HOOR” van dolle Dries op een T-shirt. Met het handschrift van Dries zelf.
Het moest er gewoon van komen. Zo vond ook Heleen van de stichting Luctor et Emergo. Ze ontwerpt met Watermerk Studio samen met Dries een kledinglijn.
Bestel direct je Dolle Dries T-shirt>>


Wie is Dolle Dries?

Dries van der Velden (ons erelid) hoor ik menigeen vragen, Dries is een Vlaardingse zeeman die zijn hele leven heeft gevaren op alle wereldzeën. Bekend van diverse TV programma’s als Omroep Max, Man Bijt Hond, Dumpert TV en TV Rijnmond en heeft zelfs in de film “Afmeren” gespeeld. Bekend om zijn kleurrijke zeemansverhalen en zijn uitspraken. Wij zijn van mening dat zijn uitspraken een heuse kledinglijn verdient. Binnenkort volgen nog meer shirts!

Geplaatst op

lancering vriendenpas en merchandising

We kregen regelmatig vraag of onze leuke T-shirts soms te koop zijn? Vanaf vandaag is het mogelijk, bekijk hier onze collectie. Deze wordt telkens uitgebreid, dus kom zeker terug om te kijken welke leuke producten wij toegevoegd hebben. Bovendien steunt u ons met de aankoop van onze merchandise.

Daarnaast is het vanaf heden ook mogelijk om vriend te worden van de Luctor et Emergo

Steun de Luctor et Emergo
Steun ons werk voor diegene die een steuntje in de rug nodig hebben en net zo verdienen als u en ik.

VOOR €25,- bent u al donateur.

En…
-ontvangt u de luctorcourant
-krijgt u een gratis kop koffie aan boord
-houden we u op de hoogte van alle activiteiten
-krijgt u 10 % korting op alle artikelen in de shop.
-u ontvangt de te gekke ledenpas

TE GEK TOCH?

KLIK HIER EN KLIM AAN BOORD...

Geplaatst op

Stichting Luctor et Emergo is nu officieel een Culturele ANBI

Sinds vanmiddag officieel 🎉🎉🎉

Stichting Luctor et Emergo is een culturele ANBI stichting.

Wat een opsteker voor de stichting, het stichtingsbestuur, de vrijwilligers, de leden en zeker ook voor de vanmiddag aangestelde hoofd onderhoud en 2e schipper.
Met speciale dank aan “oop” en speciale dank aan www.watermerk.studio.

Vanaf 1 juli gaat de loopplank weer naar beneden voor iedereen….
(uiteraard alles volgens de RIVM regels)

Wees welkom

T.b.v. iedereen die ik niet expliciet noem… Ongelooflijk bedankt voor alle hulp en ondersteuning.

Namens het bestuur
Vriendelijke groeten vanaf de
Luctor et Emergo, Manuël Suijkerbuijk

p.s.: doneren?

Steun Stichting Luctor et Emergo en doneer op:
NL51 SNSB 0339 4252 29 t.n.v. Stichting Luctor et Emergo

Geplaatst op

Vrijwilligers welkom!

Vandaag begint de eerste vrijwilliger Bert bij ons op De Luctor. Welkom Bert!

Vrijwilligers van jong tot oud en met diverse ervaringen of gewoon om heerlijk mee te doen en betrokken te zijn, zijn van harte welkom! T.b.v. het onderhoud, restauratie en assistentie bij vaartochten zijn we op zoek naar enkele vrijwilligers.
Wie we zoeken? Nou,…. we zoeken jou…..
Voor een paar uurtjes per week of enkele dagen per week….de mogelijkheden zijn enorm. Samen kijken we naar wat er bij je past en wat je leuk vindt. WEES WELKOM……. en stuur een berichtje, z
odat we tijdens een kop koffie eens kunnen kijken of het wat voor je is.

Geplaatst op

Thuiszitters /langdurig schoolverzuim: wat kan Stichting Luctor et Emergo bieden

Een complexe problematiek vaak omdat er velerlei oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Geen passend onderwijs, psychische problematiek, problemen in de thuissituatie… Om er maar enkele te noemen. Maar er is een leerplicht, elk kind heeft recht op educatie, recht op een toekomst en moet de kans krijgen te socialiseren in de maatschappij. Kinderen vallen niet zelden tussen wal en schip omdat er wachttijden zijn voor onderzoeken, therapiën nog niet afgerond zijn of omdat hun kind om plausibele redenen niet belastbaar is om deel te nemen aan een schoolprogramma.
Deelnemen, samen doen, bezig zijn, een dagstructuur, er weer toe doen binnen een kleine veilige omgeving…. Dat biedt de stichting Luctor et Emergo. Bezig zijn op een schip, allerlei klusjes, mooie projectjes van interieurbouw tot motortechniek en van koken tot varen… Een dynamische omgeving door vrijwilligers georganiseerd en begeleid om deze kinderen een nuttige, leerzame daginvulling te bieden in afwachting van een vervolgtraject.